Over mij

Mijn naam is Sander van den Berg. Ik ben vanaf mijn 14e geïnteresseerd in historische vestingwerken (vestingen, forten en bunkers). Mijn voornaamste interessegebieden zijn forten uit de periode 1850-1914 en stadsversterkingen uit de 1ste helft van de 16e eeuw.

Sinds een aantal jaren probeer ik mijn fascinatie voor forten en bunkers te uiten door tekeningen (3d modellen) te maken. Hierbij vind ik het vooral een uitdaging om situaties te reproduceren die vandaag de dag niet meer ‘live’ te zien zijn, bijv. omdat het bewuste object gesloopt is of het interieur van een bunker reeds lang verdwenen.

De tekeningen die ik maak zijn voor mij puur hobbyisme, dus zonder commerciele bedoelingen. Consequentie hiervan is ook dat ik geen strikte deadline heb; soms ben ik bijzonder gemotiveerd en heb ik een project in (relatief) korte tijd af. Maar andere keren blijkt een model dermate complex of heb ik weinig tijd beschikbaar, en doe ik gerust enige maanden over een serie tekeningen.

Gebruik van de tekeningen 

Ik word regelmatig benaderd door organisaties of personen met de vraag of mijn tekeningen gebruikt mogen worden. Zo zijn een aantal tekeningen speciaal gemaakt om als hulpmiddel te kunnen dienen bij het geven van rondleidingen (o.a. door Fort Sabina) en worden andere exemplaren gebruikt in de naslagwerken over de Nieuwe Hollandse Waterlinie van Dirk de Groot.

Zolang het om educatieve doeleinden gaat die bijdragen aan het verspreiden van de kennis over historische vestingwerken, is dat uiteraard geen probleem (en voel ik mij stiekem best een beetje vereerd). Neem a.u.b. wél van te voren contact met mij op (zie ook de voorwaarden van de Creative Commons License onder aan de pagina).

Nb. de modellen stel ik in principe niet beschikbaar voor gebruik door anderen.

Blenderblender_logo_socket
Alle afbeeldingen zijn gemaakt met Blender. Blender is een open-source software pakket waarmee 3d modellen, renders en animaties etc. gemaakt kunnen worden. Het pakket is gratis te downloaden op: blender.org

Op internet is heel veel informatie en tutorials te vinden voor zowel beginnende als meer gevorderde Blender gebruikers. Één van de meest actieve forums is blenderartists.org

Copyright
Alle afbeeldingen op deze website vallen onder de Creative Commons License (CC BY-NC 4.0). Meer informatie hierover is te vinden op onderstaande link:

Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie

24 gedachtes over “Meer informatie

 1. Hallo Sander,
  Ik vind alle plaatjes werkelijk prachtig! Wat een enorm werk.
  Ik ben van de Werkgroep Vesting Gorinchem. Wij proberen de vestingwerken van Gorinchem te promoten en verder gerestaureerd te krijgen. Ook de VIS kazemat willen wij weer toegankelijk maken voor publiek en restaureren. Mag ik jouw plaatjes van de Gardner M90 en de kanonnen 12cm KA op op onze site gebruiken? Zie https://vestinggorinchem.wordpress.com/
  De M90 stond ook in onze Caponnière en de kanonnen 12cm KA werden in batterijen en op geschutsbanken gebruikt op de vestingwal.

  Met vriendelijke groet,

  Hugo Ouwerkerk
  Werkgroep Vesting Gorinchem

  https://www.facebook.com/vesting.gorinchem?ref=hl
  https://vestinggorinchem.wordpress.com/

  Like

  1. Hallo Hugo,

   Dank voor jouw complimenten! Het tekenen is inderdaad redelijk tijdsintensief, maar leuk om te doen én het eindresultaat geeft veel voldoening. Zeker als dit ook door anderen gewaardeerd wordt!
   Uiteraard is het geen probleem als jullie mijn tekeningen willen gebruiken. De door mij gehanteerde CC BY-NC 4.0-licentie schrijft alleen voor dat jullie een vermelding van herkomst (link naar deze site) maken en het werk niet voor commerciele doeleinden inzetten. Verder ben je vrij in het gebruik.

   Ik ben uiteraard bekend met jullie site en neem daar regelmatig een kijkje. Petje af voor de hoeveelheid informatie die jullie al verzameld hebben, en leuk dat ik via mijn tekeningen een bescheiden bijdrage mag leveren! Overigens heb ik er al eens over lopen denken om een opengewerkte tekening van ‘jullie’ caponnière te maken; juist omdat dit een vrij klein object betreft, zou dit zich goed lenen voor een mooie tekening.
   Maar ja… de lijst met ideeën is nog (te) lang, dus voorlopig even geen toezeggingen 😉

   Gr. Sander

   Like

 2. Sander,

  Fantastisch hoe je het verleden voor mij zichtbaar maakt met bijzondere tekeningen. Met name de gietstalen kazemat waarin mijn vader op 10 mei 1940 zich bevond (G 6 IJssellinie zuid, 4e bataljon 3e conpagnie 35e Regiment Infanterie) Hij was destijds als vaandrig, commandant van de 2e sectie. Terug te vinden op http://www.westervoort1940.nl/

  Ik ben nu 68 en mijn vader overleed in 1981. Er waren summiere gegevens bij mij bekend, maar dankzij Joost Bruinsma (stichting de Greb) en jou krijgt het een ‘gezicht’. Voor mij als laatste familielid heel belangrijk.

  Met vriendelijke groet,

  Carl Pors M AA

  Like

 3. Hoi Sander,
  Ik zag je website.
  Ik wilde je laten weten dat wij met een groepje culturele ondernemers het Fort bij Velsen hebben gekraakt. We willen kleinschalige culturele dingen doen en het fort af en toe open stellen voor publiek. Als we er de tijd voor hebben, willen we het hoognodige onderhoud plegen aan het fort in samenwerking met de Menno van Coehoorn Stichting. We hebben 7 februari een kort geding waarvan de kans klein is dat we het winnen. Als je het leuk vindt om het kanon in het echt te bekijken, ben je van harte uitgenodigd op onze open dag 3 februari. Of als je niet tot dan kan wachten, kun je een afspraak maken.
  Groetjes Jet

  Like

  1. Hallo Jet,
   Leuk dat je mijn website gevonden hebt. Ik had al iets gehoord van jullie initiatief mbt Fort bij Velsen. Ik ga zeker proberen om 3 februari langs te komen!
   Bedankt voor de uitnodiging.
   Gr. Sander

   Like

 4. Beste Sander,

  Ik ben zeer enthousiast over je werk. Als je eens een type A-fort van de stelling van Amsterdam wilt bezoeken wees welkom!

  Gr. M.W. Wester – fortwachter van Fort bij Krommeniedijk

  Like

  1. Hallo Marnix,
   Dank voor je reactie. Altijd leuk om te horen dat mensen mijn tekeningen waarderen! Ik ben ooit wel eens op fort bij Krommeniedijk geweest, maar da’s alweer heel wat jaren geleden (lang vóór de verbouwing dus). Maar ik kom zeker graag een keertje kijken hoe het geworden is. Ik hoor veel enthousiaste reacties!

   Met vriendelijke groet,
   Sander

   Like

 5. Hoi Sander,

  Bij Uitgeverij Matrijs werken we aan een nieuwe historische gids over de Grebbelinie (door Bert Rietberg). Hierin wil ik graag twee van jouw tekeningen gebruiken. Zou je contact met mij willen opnemen?

  Marjan

  Like

 6. Goedemorgen Sander,

  Rivierkazemat in 3D…. De stichting Valkhofbunker mag na de zomer een informatiepaneel plaatsen voor kazemat Lent-Oost en het zou geweldig zijn als daar een 3D afbeelding voor zou bestaan. We hebben zelf in Sketchup een 3D gemaakt maar jouw creaties zijn een next-level;-)
  Zou je ons kunnen helpen? – we hebben alle maten, veel foto’s en jouw 5cm creatie zou daar schitterend in passen.
  Ons vooronderzoek is onder creative commons gepubliceerd en ontsloten via het Regionale Archief Nijmegen mocht je een beeld willen hebben waar het over gaat.

  Groetjes en we horen graag van je

  Like

  1. Hallo Leo,
   Mooi initiatief! In principe zijn mijn tekeningen vrij te gebruiken, dus lijkt me geen probleem. Alleen klinkt “na de zomer” al best dichtbij… Ik probeer je later vandaag mail te sturen om details te bespreken.
   Gr. Sander

   Like

   1. Thnx voor je snelle reactie Sander, ik kijk uit naar je mail! Ik sta vanmiddag bezokeers te ontvangen in de Valklhofbunker en zal je zsm daarna een antwoord sturen.
    Zou erg mooi zijn als je ons kunt helpen!

    Like

 7. Beste Sander,
  Wij hopen volgend jaar de VIS-kazemat open te kunnen stellen voor publiek en gaan proberen om deze vanaf nu meer onder de aandacht van het publiek te brengen. Graag willen we daarbij jouw prachtige plaatjes van het 6 cm kanon gebruiken. Is dat goed? De kazemat in Gorinchem was de eerste in de reeks, die in de NHW zijn gebouwd, was uitgerust met het 6 cm kanon en heeft dit ook behouden, toen de anderen uitgewissel werden met de 5 cm.
  M.v.g., Hugo Ouwerkerk, Werkgroep Vesting Gorinchem.

  Like

  1. Hallo Hugo,
   Dat is uiteraard geen probleem. Hou me op de hoogte als jullie de kazemat gaan openstellen; ik kom heel graag keertje kijken! Ik zou ook nog wel eens een model willen tekenen van zo’n V.I.S. kazemat (bijvoorbeeld die in Gorinchem), maar ik ben momenteel al met twee tekenprojecten tegelijk bezig én heb eigenlijk nog wel wat halve ideeën voor daarna, dus voorlopig wil ik nog even niet na denken over eventuele nieuwe projecten. 😉
   Gr. Sander

   Like

 8. Hallo Sander,
  Bedankt. Als we hem gaan open stellen hoor je het.
  Als die t.z.t. een keer in 3D getekend zou worden dan zou dat heel mooi zijn. Het voordeel van nog even wachte, is dat wij er dan misschien al achter zijn, wat voor meubilair er in zat. Voorlopig gaan we even van het meubilair uit als in een groepsschuilplaats type P.
  M.v.g.,
  Hugo, Werkgroep Vesting Gorinchem.

  Like

 9. Beste Sander,
  T.b.v. een lezing bij de historische vereniging Oud-Gorcum, over de gebeurtenissen in- en om Gorinchem in de meidagen 1940, wil ik graag jouw plaatje van de 15 lang 24 (in batterij) gebruiken. Dus bij deze vraag ik toestemming. Verder een update VIS-kazemat Gorinchem. I.v.m. Corona is werk t.b.v. openstelling uitgesteld tot najaar 2021.

  Like

  1. Hallo Hugo,
   Uiteraard geen probleem als je tekeningen wilt gebruiken. Wanneer is de lezing?

   Tja, Corona heeft heel wat plannen in de war gestuurd… Jaartje langer wachten moet kunnen!
   Gr. Sander

   Like

   1. De lezing is 14 september (als deze doorgaat), het bestuur van de historische vereniging is bezig om een grotere zaal te regelen voor 1,5 m afstand. Verder zal men waarschijnlijk met inschrijving en een max. aantal deelnemers werken. De lezing zal ook via streaming te zien zijn, via een link op de site van de Historische Vereniging Oud-Gorcum.

    Like

 10. Hello. I’m looking for email contact with you but can’t find it anywhere on this website. My small company is looking for 3d cross section models of wwI bunkers to buy, for a wwI game project. Please contact me at jones@blackstorkstudio.com if you are interested.

  Like

 11. Hoi Sander,
  Ik wil je een uitnodiging sturen voor de opening van de gerestaureerde VIS-kazemat in Gorinchem. Dat is op Open Monumentendag 10 september. Stuur mij even een email, hugo.ouwerkerk(at)vestinggorinchem.nl, dan stuur ik de uitnodiging.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s