Over mij

Mijn naam is Sander van den Berg. Ik ben vanaf mijn 14e geïnteresseerd in historische vestingwerken (vestingen, forten en bunkers). Mijn voornaamste interessegebieden zijn forten uit de periode 1850-1914 en stadsversterkingen uit de 1ste helft van de 16e eeuw.

Sinds een aantal jaren probeer ik mijn fascinatie voor forten en bunkers te uiten door tekeningen (3d modellen) te maken. Hierbij vind ik het vooral een uitdaging om situaties te reproduceren die vandaag de dag niet meer ‘live’ te zien zijn, bijv. omdat het bewuste object gesloopt is of het interieur van een bunker reeds lang verdwenen.

De tekeningen die ik maak zijn voor mij puur hobbyisme, dus zonder commerciele bedoelingen. Consequentie hiervan is ook dat ik geen strikte deadline heb; soms ben ik bijzonder gemotiveerd en heb ik een project in (relatief) korte tijd af. Maar andere keren blijkt een model dermate complex of heb ik weinig tijd beschikbaar, en doe ik gerust enige maanden over een serie tekeningen.

Gebruik van de tekeningen 

Ik word regelmatig benaderd door organisaties of personen met de vraag of mijn tekeningen gebruikt mogen worden. Zo zijn een aantal tekeningen speciaal gemaakt om als hulpmiddel te kunnen dienen bij het geven van rondleidingen (o.a. door Fort Sabina) en worden andere exemplaren gebruikt in de naslagwerken over de Nieuwe Hollandse Waterlinie van Dirk de Groot.

Zolang het om educatieve doeleinden gaat die bijdragen aan het verspreiden van de kennis over historische vestingwerken, is dat uiteraard geen probleem (en voel ik mij stiekem best een beetje vereerd). Neem a.u.b. wél van te voren contact met mij op (zie ook de voorwaarden van de Creative Commons License onder aan de pagina).

Nb. de modellen stel ik in principe niet beschikbaar voor gebruik door anderen.

Blenderblender_logo_socket
Alle afbeeldingen zijn gemaakt met Blender. Blender is een open-source software pakket waarmee 3d modellen, renders en animaties etc. gemaakt kunnen worden. Het pakket is gratis te downloaden op: blender.org

Op internet is heel veel informatie en tutorials te vinden voor zowel beginnende als meer gevorderde Blender gebruikers. Één van de meest actieve forums is blenderartists.org

Copyright
Alle afbeeldingen op deze website vallen onder de Creative Commons License (CC BY-NC 4.0). Meer informatie hierover is te vinden op onderstaande link:

Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie

Advertenties

4 gedachtes over “Meer informatie

 1. Hallo Sander,
  Ik vind alle plaatjes werkelijk prachtig! Wat een enorm werk.
  Ik ben van de Werkgroep Vesting Gorinchem. Wij proberen de vestingwerken van Gorinchem te promoten en verder gerestaureerd te krijgen. Ook de VIS kazemat willen wij weer toegankelijk maken voor publiek en restaureren. Mag ik jouw plaatjes van de Gardner M90 en de kanonnen 12cm KA op op onze site gebruiken? Zie https://vestinggorinchem.wordpress.com/
  De M90 stond ook in onze Caponnière en de kanonnen 12cm KA werden in batterijen en op geschutsbanken gebruikt op de vestingwal.

  Met vriendelijke groet,

  Hugo Ouwerkerk
  Werkgroep Vesting Gorinchem

  https://www.facebook.com/vesting.gorinchem?ref=hl
  https://vestinggorinchem.wordpress.com/

  Like

  1. Hallo Hugo,

   Dank voor jouw complimenten! Het tekenen is inderdaad redelijk tijdsintensief, maar leuk om te doen én het eindresultaat geeft veel voldoening. Zeker als dit ook door anderen gewaardeerd wordt!
   Uiteraard is het geen probleem als jullie mijn tekeningen willen gebruiken. De door mij gehanteerde CC BY-NC 4.0-licentie schrijft alleen voor dat jullie een vermelding van herkomst (link naar deze site) maken en het werk niet voor commerciele doeleinden inzetten. Verder ben je vrij in het gebruik.

   Ik ben uiteraard bekend met jullie site en neem daar regelmatig een kijkje. Petje af voor de hoeveelheid informatie die jullie al verzameld hebben, en leuk dat ik via mijn tekeningen een bescheiden bijdrage mag leveren! Overigens heb ik er al eens over lopen denken om een opengewerkte tekening van ‘jullie’ caponnière te maken; juist omdat dit een vrij klein object betreft, zou dit zich goed lenen voor een mooie tekening.
   Maar ja… de lijst met ideeën is nog (te) lang, dus voorlopig even geen toezeggingen 😉

   Gr. Sander

   Like

 2. Sander,

  Fantastisch hoe je het verleden voor mij zichtbaar maakt met bijzondere tekeningen. Met name de gietstalen kazemat waarin mijn vader op 10 mei 1940 zich bevond (G 6 IJssellinie zuid, 4e bataljon 3e conpagnie 35e Regiment Infanterie) Hij was destijds als vaandrig, commandant van de 2e sectie. Terug te vinden op http://www.westervoort1940.nl/

  Ik ben nu 68 en mijn vader overleed in 1981. Er waren summiere gegevens bij mij bekend, maar dankzij Joost Bruinsma (stichting de Greb) en jou krijgt het een ‘gezicht’. Voor mij als laatste familielid heel belangrijk.

  Met vriendelijke groet,

  Carl Pors M AA

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s