In het interbellum werd voor de kazemattenlinies bij Den Oever en Kornwerderzand modern pantserafweergeschut aangeschaft bij HIH Siderius (5cm L/50 no.1). Toen men enige tijd later behoefte had om een extra bestelling te plaatsen voor de bewapening van de rivierkazematten en V.I.S. kanonkazematten, bleek dit niet langer mogelijk bij de orginele fabrikant (HIH Siderius was een Duitse schaduwfirma). Men is toen overgegaan om bij de Artillerie Inrichtingen aan de Hembrug een iets gewijzigde versie van dit kanon te produceren, het kanon van 5 Kazemat no.2.
Het was een (voor die tijd) uitstekend wapen, dat zowel te gebruiken was als pantserafweergeschut (brisantpantsergranaten) als tegen ongepantserde doelen (brisantgranaat).

Mijn bedoeling was om een volledige V.I.S. kazemat na te tekenen, maar hier ben ik (nog) niet aan toegekomen. Enerzijds omdat ik onvoldoende informatie heb om de inrichting* van de kazemat verder goed na te tekenen, anderzijds omdat ik er destijds niet in slaagde om een geschikte doorsnede/camerapositie te vinden om zo’n kazemat met meerdere ruimtes en verdiepingen aantrekkelijk vast te leggen.

*Een lege kazemat met alleen een kanon en de Schwarzlose mitrailleur vind ik te karig.

Model was gereed in mei 2013.

Model + render: Blender Cycles

5cm L50 no2 (camera 2)

5cm L50 no2 (camera 3)

5cm L50 no2 (camera 1)

5cm L50 no2 (camera 4)

Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie

6 gedachtes over “Kanon van 5 cm Kazemat No. 2

 1. Prachtig gedaan, geeft zo een goed idee hoe de rivierkazematten in mijn woonplaats Hattem er van binnen uitgezien moeten hebben. Gelukkig zijn deze gespaard van de slopershamer.

  Geliked door 1 persoon

  1. Hallo Jan,
   Leuk dat je mijn tekeningen waardeert! Toevallig ben ik momenteel bezig met een model van een volledig ingerichte rivierkazemat (Lent-Oost), waarbij ik behalve dit kazematkanon ook nog wat verdere inrichting teken (zoals de Schwarzlose mitrailleur, munitierekken, deuren etc). Hou mijn site dus in de gaten; ik verwacht dat ik over paar weken wel een nieuwe pagina aan dit model zal wijden met enkele tekeningen.

   Nb. de drie rivierkazematten bij Hattem zijn inderdaad zeer de moeite waard; heb afgelopen Open Monumentendag er twee van binnen kunnen bekijken en was aangenaam verrast over de nog aanwezige details.

   Mvrgr, Sander

   Geliked door 1 persoon

   1. Hoi Sander.
    Ik kwam er al weer jaren geleden achter dat ze door de genie gesloopt zouden worden, men was al begonnen met kazemat noord, net op tijd St. Menno van Coehoorn ingelicht en zo toch de kazematten gered van de slopershamer.
    Wij gaan net iets te slordig om met ons erfgoed.
    Heb ooit nog op het fort bij Westervoort mogen struinen voor de sloop, was gewoon prachtig.
    Groet.
    Jan

    Geliked door 1 persoon

 2. Beste lezer, ik ben voor onze stichting onze rivier kazemat in Dordrecht aan het na tekenen. Zou iemand mij kunnen helpen aan een 3d model van de Kanon van 5 cm Kazemat No. 2” ?
  Groetjes Wim Schrijvershof

  Like

  1. Hallo Wim,
   Ik heb geen problemen met het beschikbaar stellen van mijn renders/tekeningen (=het eindresultaat), maar de modellen deel ik liever niet. Dit n.a.v. mindere ervaringen in het verleden. Sowieso zou ik je aan willen raden het kanon zelf te tekenen; wel even flink wat werk, maar dan kun je precies de mate van detail bepalen die je in jouw model wilt stoppen én het geeft uiteindelijk ook het meeste voldoening!
   Mocht je toch op zoek zijn naar een kant-en-klaar model: deze (mij onbekende) persoon heeft een aantal Nederlandse wapens en kazematten getekend in Sketchup en beschikbaar gesteld voor download. Modellen zijn niet extreem gedetailleerd, maar zouden prima moeten werken zolang je de camera niet te dichtbij plaatst. https://3dwarehouse.sketchup.com/user/0327616654695730977655865/utb1942

   Met vriendelijke groet,
   Sander van den Berg

   Like

  2. Ik heb zelf het kanon van 5 cm No.2, MG.08, Rivier-Kazematten (specifiek Katwijk noord en zuid) getekend en geprint. (De Kazematten inclusief de binnen kamers/verdiepingen, externe MG opstelling, etc, maar zonder munitie rekken etc.)
   Ik stel mijn 3D-model-tekeningen liever niet beschikbaar. Wel kan ik 3D resin geprint kanon + kazemat-affuit printen in elke schaal tussen 1:100 en 1:50. Ik doe niets commercieel, print en verkoop is puur hobby. Dus alleen zeer beperkt aantal, lees eenmalig.

   De Kazematten bij Zwolle/Hattem zal ik ook nog een keer gaan uitwerken. Maar moet ik wel de tijd hebben.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s