netherlands-flag-icon-32 Fort Waver-Amstel

Het fort maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam, sector Ouderkerk, groep de Nes.
Bouw betonnen gebouwen: 1908-1911
Taak: Afsluiting en verdediging van

  • Het voor het fort gelegen gedeelte van het waterschap Groot Mijdrecht.
  • Het droogblijvend terrein voor de hoofdverdedigingslijn tussen dit fort en het fort in de Botshol
  • De inundatiesluis ten oosten van het fort gelegen.

(bron: De Stelling van Amsterdam, vestingwerken rond de hoofdstad 1880-1920)

Het fort is van het gewijzigde standaardtype, waarbij de ervaringen van de Japans-Russische oorlog (1905) en de schietproeven in Oldebroek (1909) werden gebruikt om een aantal wijzigingen door te voeren in de uitrusting en bouwtechniek t.o.v. de eerste serie forten. In tegenstelling tot de meeste forten van de Stelling van Amsterdam, is het fort Waver-Amstel al vanaf de bouw met elektrische verlichting uitgerust.

De tekeningen tonen hoe het interieur van de rechter keelkazemat eruit gezien zou kunnen hebben in de periode rond de eerste wereldoorlog. Deze kazemat was uitgerust met 2 kanonnen van 7 cM op kazemataffuit (flankering van het terrein tot aan het fort bij Uithoorn), 1 kanon van 6 cM Kazemat (bestrijking van het terrein achter het fort) en twee mitrailleurs van het type Schwarzlose M’08 (dekking van de keelzijde van het fort)

Dit prachtige fort, vol orginele interieur onderdelen,  is tegenwoordig eigendom van Natuurmonumenten. Hoewel het fort normaal niet voor het publiek open is, worden er bij speciale gelegenheden (bijv. Open Monumentendag) rondleidingen gegeven door de een groep enthousiaste en zeer vakkundige fortengidsen. Absoluut een aanrader!

united-kingdom-flag-icon-32 Fort Waver-Amstel

This fort is part of the defence line of Amsterdam, South front (sector Ouderkerk, group de Nes).
Construction of the concrete buildings: 1908-1911
Task: Defense of

  • terrain directly in front of the fort (water Authority Groot Mijdrecht).
  • terrain in front of the main resistance line that couldn’t be inundated between this fort and the  “fort in de Botshol” (adjacent fort to the east)
  • Inundation sluice directly east of the fort.

(source: De Stelling van Amsterdam, vestingwerken rond de hoofdstad 1880-1920)

This fort is of the improved standard type. The forts built according to this type incorporated some improvements in construction and armament due to the experiences of the Japanse-Russian war (1905) and the 1909 Oldebroek-tests on concrete resistance. In contrast to most forts of the defence line of Amsterdam, the fort Waver-Amstel was equipped with electrical lighting from the construction.

The drawings show how the interior of the right traditor casemate might have looked around the start of the Great War.  This casemate was armed with 2 Krupp guns of 7 cM (flanking of the interval in direction of the “fort bij Uithoorn”) , 1 Krupp casemate gun of  6 cM (defence of the terrain behind the fort) and two Schwarzlose M’08 machine guns (coverage of the entrance and gorge of the fort)

Nowadays this beautiful fort is the property of a Dutch organization for the protection of the natural environment (Natuurmonumenten). Although the fort is normally not open to the public, on special occasions (like Open Monuments day in September) tours are given by a group of enthusiastic and highly knowledgeable guides.  An absolute must for every fort-enthusiastic

Keelkazemat Waver-Amstel(01)

Keelkazemat Waver-Amstel(02)

Keelkazemat Waver-Amstel(03)

Hoe het er nu uitziet / How it looks today (photo 2017)
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie

4 gedachtes over “Fort Waver-Amstel keelkazemat / traditor casemate

  1. Hallo Pim,
   Dank je wel! Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog niet van jullie museum http://weestopuwhoede.nl/ gehoord had, maar het filmpje op de site ziet er in ieder geval zeer fraai uit! Wat bedoel je precies met dat “één van jullie vrijwilligers kazematten aan het maken is”? Maakt hij modellen/diorama’s, of net als ik tekeningen/3D-modellen?

   Had je al gezien dat ik zaterdag j.l. een nieuwe pagina live heb gezet over de Nederlandse B-kazemat uit de mobilisatieperiode? Past mooi binnen het thema van jullie museum!
   Mvrgr, Sander

   Like

   1. Hallo Sander,

    Rien een van onze onze vrijwilligers is bezig om de G en B kazematten te maken de S kazemat is al gemaakt. Ook de keukenwagen en div. vliegtuigmodellen(oa T5, G1, D21) maakte hij al. De nieuwe pagina is dat dezelfde als je artikel over de B kazemat in de Grebbelinie in beeld?
    Mooi artikel!

    Groet,

    Pim

    Like

   2. Nwe pagina is inderdaad afgeleid van het artikel in “Grebbelinie in Beeld”. Tekst is (uiteraard) wat summierder en er is één extra afbeelding bij die ik niet voor het artikel gebruikt heb (want minder passend bij Grebbelinie).

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s