Model van een “korte bronzen achterlaadkanon van 12 cM op ijzeren belegeringsaffuit met beweegbare verhoogstukken“,meestal aangeduid als 12 cm Kort of 12 cm K.A. (Kort Achterlaad).

Dit geschut, één van de laatste bronzen kanonnen van het Nederlandse leger was in de periode 1873 t/m de eerste wereldoorlog ingezet bij de vestingartillerie en stond op veel Nederlandse forten opgesteld. De aanduiding ‘kort’ geeft aan dat het hier om krombaangeschut gaat (wat wij tegenwoordig een houwitser zouden noemen). Doel van deze kanonnen was dus niet de strijd aangaan met de vijandelijke belegeringsbatterijen (hiervoor waren de ‘lange’ kanonnen bestemd), maar het verdedigen van het terrein rond de forten en het vernietigen van bijv. (naderings)loopgraven.

Het affuit was een uitvinding van de kapitein der Artillerie F.G. A. Scherer. Hij slaagde er in een affuit te ontwerpen met een relatief laag gewicht, waarbij men met een ingenieus stelsel van tandwielen en kettingen de loop kon laten zakken.
Voordelen hiervan waren:
1) in geheven positie had het kanon een vuurhoogte van 1,8m. Het bedienend personeel was dus (relatief) veilig achter een hoge borstwering
2) in neergelaten toestand zakt de loop van het kanon onder de dekking en is dus minder kwetsbaar bij beschietingen
3) in neergelaten positie was het stuk makkelijker te vervoeren (lager zwaartepunt, dus stabielere affuit)
4) zonder hulp van veld- of vestingbok kon het kanon vanuit vervoerspositie in stelling worden gebracht; bij een normale affuit werd de loop tijdens het vervoer uit de tappannen gelicht
5) in neergelaten positie is het stuk makkelijker te bergen in een remise (hoeft niet precies in het midden van het gewelf te staan om toch in de remise te passen).

Model + render: Blender Cycles

12 c.M. K.A. op IJzeren belegeringsaffuit met beweegbare verhoogstukken 02

12 c.M. K.A. op IJzeren belegeringsaffuit met beweegbare verhoogstukken 01

Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s