Een G-kazemat in (gedeeltelijk) geïnundeerd terrein met aansluitende loopgraven.

De afgebeelde G-kazemat is van het type 180° hv met een 10cm koepel. “180° hv” staat voor een schiethoek t.o.v. de ingang van 180° (oftewel: schiet recht naar voren), een verhoogde toegang en een volledige inbedding in het beton (i.e. de koepel is maximaal beschermd).
Dit type is in grote aantallen gebouwd in de Grebbelinie, Maaslinie, Peel-raamstelling en langs de kust.

Het model dateert uit februari 2012. Het was mijn eerste experiment met het combineren van een 3d model en een achtergrondfoto.
Daarnaast heb ik geëxperimenteerd met Blenders’ ‘Fluid Simulator’ om de typische laag tussen koepel en betonomhulling te creëren (vooral goed te zien op de laatste tekening.

Model + render: Blender Internal

groepsnest camera 2 met achtergrond

groepsnest camera 3 met achtergrond

groepsnest camera 4

groepsnest camera 1

 

Aanvulling Lente 2017

Ik werd door Koen Alderliesten gevraagd of hij één of twee van mijn afbeeldingen mocht gebruiken voor zijn nieuw te verschijnen boek over de meidagen in Kampen. Uiteraard was ik vereerd dat mijn plaatjes goed genoeg werden bevonden om op te nemen in een ‘echte’ publicatie. Maar toen ik de renders uit 2012 nog eens goed bekeek, vond ik deze toch wat tegenvallen, zeker vergeleken met de tekeningen die ik de laatste tijd gemaakt heb. Ik besloot dus een snelle* re-render van de afbeeldingen te maken, waarbij ik een andere belichting en nieuwe materialen heb toegepast.

*Aangezien ik hiervoor slechts 2 dagen had , (gegeven de deadline waarop het boek naar de drukker moest), moest er flink doorgebuffeld worden en had ik geen tijd om een aantal onvolkomenheden weg te werken.

Op 10 mei was de officiële presentatie van het nieuwe boek. Koen mag trots zijn op het eindresultaat; het is een bijzonder lezenswaardig boek geworden, vol met nieuwe/onbekende afbeeldingen, met een fraaie opmaak en interessante ooggetuigenverslagen van mensen die de gebeurtenissen in 1940 van nabij mee hebben moeten maken. Hartstikke leuk dat ik dankzij mijn twee afbeeldingen een hele bescheiden bijdrage aan dit mooie boekwerkje hebben kunnen leveren!

 

Update Spring ’17

I’ve decided to update two older drawings of the casemate type G (G-kazemat in geïnundeerd terrein).
Occasion for this re-render was that I was asked whether my drawings of the casemate type G (G-kazemat) could be used in a new book by Koen Alderliesten about the events that happened in the Dutch town of Kampen during the German invasion in May 1940. Of course I was honoured by this request. Under pressure of a very tight deadline (the book was due for the printer in a 2 days) I made some improved renders (new materials and lightning as well as rendered in Cycles).

The book turned out to be really interesting with lots of new/unknown photo’s and interesting eyewitness accounts of the (Dutch) soldiers that manned the casemates around Kampen in May’40.

G-kazemat (rerender) camera 02 (final)

G-kazemat (rerender) camera 03b (final)
Kampen mei 1940, Koen Alderliesten

Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie

2 gedachtes over “G-kazemat in geïnundeerd terrein

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s