netherlands-flag-icon-32 Mobilisatie 1914 – Stelling van Amsterdam

Met dit project heb ik geprobeerd een fort van de stelling van Amsterdam weer te geven zoals dat eruit gezien zou kunnen hebben tijdens de mobilisatie van 1914-1918. Ik heb getracht een sfeer te creeëren alsof de afbeeldingen gemaakt zijn vroeg in de ochtend, ergens eind oktober 1914 op een willekeurig* fort.
Één soldaat (artillerist) staat op wacht, terwijl twee anderen gekleed in werkpak bezig zijn met het vullen van zandzakken.

Aanleiding van dit project was mijn wens om iets te maken in de trant van het schilderij Alarmoefening op Fort Nigtevecht uit de collectie van het Nationaal Militair Museum.
Vervolgens ben ik op internet en in de beeldbank van het NIMH gaan zoeken naar foto’s van (Nederlandse) uniformen en stellingbouw ten tijde van WWI.
Van grote hulp waren enkele mooie foto’s die ik via het Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam ontving; deze foto’s zijn genomen op diverse forten van de stelling van Amsterdam tijdens de mobilisatie, en geven een goed beeld van de verschillende manieren om de fortwal in te richten (zandzakken, plaggen, fascines, en schermen van taken-..). Nogmaals dank voor deze belangrijke inspiratiebron!

Grootste uitdaging van dit project was het tekenen van menselijke figuren. Tot nu toe heb ik me daar altijd verre van gehouden, maar nu waren ze dermate essentieel dat ik er toch maar aan moest geloven. Met behulp van MakeHuman, diverse tutorials en vooral héél veel proberen, weggooien en opnieuw starten ben ik een heel eind gekomen. Uiteraard zijn er nog genoeg mogelijkheden om de figuren realistischer te maken, maar voor deze afbeeldingen vond ik het resultaat goed genoeg.

Voor de begroeiing in dit project heb ik gebruik gemaakt van gras en bloemen uit eerdere projecten van mijzelf, aangevuld met wat gras uit het “Free gras package” van 3dWolf.

*Nb. het hefkoepelgebouw en layout van de fortwal zijn gebaseerd op de plattegrond van het fort de Kwakel, maar de positie van de ochtendzon (van rechts!) komt niet met dit fort overeen.

 

united-kingdom-flag-icon-32 Mobilization of the Dutch army (1914) – Defence line of Amsterdam

This project started as an attempt to depict a fort of the defence line of Amsterdam as it may have looked during the mobilization of the Dutch army in the first World War. The pictures are situated on an anonymous fort*, somewhere in the early morning of October 1914. The defensive positions on the main rampart of the fort are still partly under construction.
One soldier (in artillery uniform) stands guard, while two others in their typical military work clothes are busy filling sandbags.

A painting in the collection of the Dutch Military Museum served as the initial inspiration for this project. Further reference pictures were found in the pictures database of the Institute for Dutch Military History (NIMH). Of great help were three photos of different Amsterdam forts, taken during the mobilization of 1914-1918. These photos were kindly made available to me by Documentation Center for the Defence line of Amsterdam and gave a good overview of different methods of reinforcing the main rampart of a fort with sandbags, facines or revetments made of logs and branches.

Most of the grass and flowers was made by me (and/or reused from earlier projects), augmented with some grasses from 3dWolf’s nice “Free grass package“.

*based on a plan of fort “de Kwakel”

mobilisatie-1914-in-de-stelling-van-amsterdam-camera-2

mobilisatie-1914-in-de-stelling-van-amsterdam-camera-1

Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie

4 gedachtes over “Mobilisatie 1914 – Stelling van Amsterdam

    1. Dank voor het compliment Ton. Zoals ik al schreef is de tekening ‘losjes’ geïnspireerd op het fort de Kwakel. Helaas is mij niet bekend hoe dit fort er precies uit zag tijdens de mobilisatie, dus bij het maken van zo’n tekening moet je toch een beetje creatief omgaan met de beschikbare informatie. Idealiter probeer ik 100% nauwkeurigheid na te streven, maar als dit niet mogelijk is probeer ik zoveel mogelijk de op basis van vergelijkbare situaties/foto’s/tekeningen te benaderen hoe het eruit gezien zou kunnen hebben.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s