Stelling van Amsterdam – Hefkoepel met Krupp kanon van 6cm

Met dit project ben ik recent begonnen. Enkele jaren geleden heb ik al eens een hefkoepel getekend zoals die opgesteld stonden in de forten van de stelling van Amsterdam, maar die voldoet absoluut niet meer aan mijn huidige maatstaven. Oorspronkelijke idee was om dit oude model een beetje bij te werken en van nieuwe textures te voorzien, maar inmiddels heb ik besloten om alle onderdelen opnieuw te tekenen.

Status 5/04/2016

Het tekenen van de hefkoepel en het gebouw is voor 95% voltooid. Hier en daar zijn nog wat kleine puntjes die nog wat aandacht behoeven, maar die pak ik de komende tijd wel op tijdens het maken van de juiste textures.

Grootste object dat ik niet getekend heb is de ventilator. Helaas zijn (mij) daarvan te weinig details bekend om een enigszins waarheidsgetrouwe afbeelding te kunnen maken.

Verder heb ik de afgelopen tijd vrij veel tijd besteed aan het kiezen van de juiste camera instellingen en -hoeken. Vooralsnog ga ik uit van drie (misschien uiteindelijk vier) cameraopstellingen:

  • Camera 1: achteraanzicht hefkoepel + gebouw, waarbij een deel van het gebouw is weggesneden.
  • Camera 2: als camera 1, maar dan verder ingezoomd om meer details van de koepel en het bijbehorende hefmechanisme te kunnen tonen.
  • Camera 3: vooraanzicht (‘vijandzijde’) van de koepel in geheven toestand, zoals dat er rond 1914 uit gezien zou kunnen hebben.
  • en eventueel camera 4: achteraanzicht / overzicht van hefkoepel en aangrenzende wal met infanterieopstelling.

De volgende drie afbeeldingen geven de voorlopige camerastandpunten weer. Volgende klus wordt het maken en toepassen van de juiste textures. Gelukkig heb ik van mijn vorige projecten al een aantal textures beschikbaar die ik met een beetje tweaken goed kan gebruiken, dus ik hoop hier niet al te veel tijd aan te spenderen.

 

 

Status 1/06/2016 (final)

De afgelopen week heb ik de laatste hand gelegd aan de beton- en metaal textures. Daarnaast heb ik nog wat met de cameraposities geschoven tot ik tevreden was. Hiermee beschouw ik de afbeeldingen van camera 1 en 2 wel als voltooid. Zoals hierboven al beschreven zou ik ook nog wel een buitenaanzicht met gras ed willen maken, maar daarvoor ontbreekt mij nu even de motivatie. Wellicht dat ik dit over paar weken nog wel een keertje oppak.

Bij het maken van deze tekeningen hebben o.a John Verbeek en Arnold (vrijwilliger/gids bij het  Fort bij Vijfhuizen) een belangrijke rol gespeeld door het aanleveren van tekeningen, foto’s of andere informatie. Veel dank daarvoor!

Hefkoepel St v Amsterdam -camera 2 - FINAL

Hefkoepel St v Amsterdam -camera 2 - FINAL

Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie