Mijn eerste gladde voorlader!

Tot op heden heb ik mij altijd bezig gehouden met ‘modern’ geschut, maar Dirk de Groot vroeg mij of het mogelijk was om een model te maken van de houwitser van 15 cM. glad VM. (verbeterd model 1848) zoals o.a. opgesteld in de flankbatterijen van het fort bij Vechten en het fort bij Rijnauwen.
Dat leek me een leuke uitdaging, mede omdat mijn kennis van gladde voorladers tot op heden héél beperkt was. Omdat het een vrij simpel model + affuit betreft, kon het model incl (voorlopige) textures relatief snel (drietal weken doorlooptijd) afgerond worden.

Het model is nog niet gereed; bedoeling is om ook de gemetselde kazemat en bedding te tekenen en wat accessoires zoals granaten, kartetsen, munitiekisten en ‘toebehoren’ (wisser, aanzetter…).
Ook de gebruikte textures zijn nog niet definitief, hiervoor wacht ik even de uiteindelijke setting en belichting af. Plan is om de loop van wat extra corrosiesporen (patina) te voorzien en ook het ijzerbeslag mag nog wat meer sporen van slijtage vertonen.

Het tekenen van dit model is tot op heden goed bevallen. Volgende uitdaging wordt om een goede oplossing te vinden om een (witgekalkte) bakstenen muur te tekenen, die er realistisch genoeg uitziet maar zónder dat ik alle steentjes stuk voor stuk moet modelleren… Mocht ik daar ook een goede (en niet te tijdrovende) oplossing voor vinden, dan sluit ik zeker niet uit in de toekomst wat meer tekeningen van bakstenen forten te maken!

 

Nb. update april 2016: Ik heb een nieuwe pagina gemaakt waarin ik de tekeningen laat zien van de flankbatterij van het fort bij Vechten waarin deze houwitser een plaatsje heeft gevonden: Flankbatterij fort bij Vechten

 

Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie