netherlands-flag-icon-32 Gorinchem – Caponnière

Enige maanden geleden werd ik door Hugo Ouwerkerk van de Werkgroep Vesting Gorinchem benaderd met de vraag of de Vesting Gorinchem niet een interessant onderwerp zou zijn voor een volgende tekening van mij. Ik had hier wel oren naar, en naar wat heen- en weer gemail over mogelijke onderwerpen (geschutsopstellingen in de saillant van een Bastion, een compleet ingericht bastion voor oefening van de vestingartillerie,  flankeringsbatterijen, bomvrije buskruitmagazijn) heb ik gezegd dat de caponièrre met de Gardner M90 mitrailleurs mij wel een een mooi onderwerp leek. Enerzijds omdat hier voldoende documentatie in de vorm van bouwtekeningen en (hedendaagse) foto’s van was, en anderzijds schatte ik dit in als als een leuk kleiner project, wat ik wel “even snel” kon afmaken; Het gaat hier tenslotte maar een bescheiden gebouwtje, waarvoor ik bovendien al een aantal onderdelen zoals de M’90 mitrailleur  beschikbaar had uit een eerder project… Helaas, zoals zo vaak had ik ook dit weer eens verkeerd ingeschat. Weliswaar is het gebouw inderdaad niet groot, maar de complexe rondgaande vormen (schietgaten, gewelven) maakten het toch een flinke klus. Daarnaast bleek het een uitdaging om het hele gebouw, van de fundamenten t/m het dak te tekenen en op een aantrekkelijke manier weer te geven. Het vinden van de juiste camerahoek alsmede het maken van een goede doorsnede (“taartpunt”) waardoor je én naar binnen kon kijken maar waarbij tóch de herkenbare vorm van het gebouw niet verloren ging, kostte veel tijd, proberen en (deels) overnieuw beginnen. Zo was ik gestart met een inkijk via de achterkant van het gebouw. Omdat ik uiteindelijk echter niet tevreden was met deze compositie, heb ik na enige weken besloten de camera te verplaatsen naar de grachtzijde (voorkant). Gevolg was wél dat ik een heleboel onderdelen (trap, urinoir, toiletten) ‘voor niets’ heb getekend, omdat deze nu niet meer zichtbaar zijn.

Maar goed, toch weer een leuk en leerzaam project om te maken.

Hieronder het eindresultaat, en wat plaatjes die een idee geven hoe zo’n tekening tot stand komt…

united-kingdom-flag-icon-32 Gorinchem – Caponnière

I was asked to make a drawing situated in the Dutch fortress town of Gorinchem by Hugo Ouwerkerk of the Association Fortress Gorinchem. After discussion of some alternatives, we decided that the caponnière would be a perfect subject for a drawing, as it is relatively small, but there are also good building plans available.  

The caponnière was built when a new canal between Amsterdam and the river “Boven-Merwede” was dug (1886-1892), for which an existing bastion of the fortress needed to be demolished. The caponnière was armed with two M90 Gardner machine guns, and covered the newly built lock complex in the canal, as well as the courtine towards bastion II.   

Below, I’ve posted the final result, as well as some images of various stages during the development of the model.

Final result.

Caponniere Gorinchem FINAL (jpg)

Final result with diffferent background.

Caponni-re Gorinchem, FINAL GREY (jpg)

Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie

2 gedachtes over “Gorinchem – Caponnière

    1. Dank je Ronald voor jouw reactie! Jouw wijnbar ziet er super gezellig uit. Al sinds ik deze tekening aan het maken was, staat deze plek op mijn lijstje om keertje te bezoeken en goed glas wijn te drinken. Wat een gave locatie! Helaas niet naast de deur voor mij, maar gaat er zeker van komen.
      Mvrgr, Sander

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s