Kanon van 15 cM Lang Staal

Getrokken stalen kanon met horizontale ronde wigsluiting, opgesteld op belegeringsaffuit (ook wel vestingaffuit genoemd).

Fabrikant: Krupp Essen.
Ingevoerd bij de Vestingartillerie in 1878 (al wordt in de literatuur ook regelmatig 1880 genoemd).

De vuurmond rust op een ‘stugge affuit’. D.w.z. dat het kanon via de tappen vast verbonden is met het onderstel. De terugloop die ontstond bij het afvuren van het stuk moest óf worden opgevangen door het affuit d.m.v. een hydraulische rem te verbinden met de bedding, ófwel (zoals hier afgebeeld op de tekening) door achter de raden van het affuit zware houten wiggen te plaatsen. Consequentie van deze constructie was dat het stuk na ieder schot ‘nagericht’ moest worden, wat de vuursnelheid negatief beïnvloedde.
Maximale dracht van het stuk was 8850 meter (afhankelijk van type granaat).

Vanaf 1918 werden deze kanonnen in de opleg geplaatst. Eind jaren ’30 zijn 48 vuurmonden van 15 cM. L/24 als noodmaatregel opnieuw opgenomen in de bewapening. Enkele stukken van 25.RA, hebben in Mei 1940 zelfs nog daadwerkelijk op de oprukkende Duitse troepen gevuurd.

Volgens het “Overzicht van de Inrichting en Bestemming der vuurmonden van de Nederlandsche Landmacht* was de belangrijkste taken van deze vuurmond bij de verdediging van liniën en stellingen:

  • Het beschieten van de kantonnementen, parken enz. des aanvallers tot op ongeveer 6000.M, het kanon van 15 cM. L/24 uiterlijk tot op 8500 M.
  • Het bestrijden van de infanterie en de bereden artillerie van het insluitingskorps, c.q. van de mobiele belegeringsartillerie, en het beletten van den arbeid aan de insluitingslinie.
  • Na het in batterij brengen van ’s vijands belegeringsartillerie, het bestrijden van deze, met het doel, zijne aanvalswerken te vernielen en tevens op de kortere afstanden – 2000 M. en minder – diens vuurmonden te demonteeren

*Bron: A.S. Russer – Overzicht van de Inrichting en Bestemming der vuurmonden van de Nederlandsche Landmacht (bijgewerkt tot Juli 1898).
Gevonden op Dirk de Groot’s onuitputtelijke bron van informatie:\ http://encyclopedie-van-de-waterlinie.123website.nl/

De tekeningen zijn gemaakt op verzoek van één van de vrijwilligers van het Waterliniemuseum/Fort bij Vechten om gebruikt te worden op een informatiepanel.

15 cM Rifled Breechloader (Fortress Artillery)

Rifled breechloader with horizontal sliding block on a fortress or siege carriage.

Manufactured by Fried. Krupp Essen-Ruhr. After extensive testing, this steel breechloader entered service with the Dutch Fortress Artillery in 1878 (or 1880 according to some sources).

The barrel was fixed to the carriage, so the recoil was either absorbed by an hydraulic brake, or (as in my drawings) by placing heavy wooden wedges behind the gun. Each time a shot was fired, the gun moved substantially backwards and had to be re-aimed. This of course resulted in a relative low rate of fire.

Maximum range was 8850 meter (depending on the type of shell).
After 1918 this piece was placed in reserve. However, as tension with Nazi Germany grew, 48 canons were reinstated to active duty in 1939. Some of these outdated guns even fired shots at the approaching German troops in May 1940

All drawings shown here were made on request by one of the volunteers of the Dutch Waterline museum/ Fort by Vechten, for use on a interpretive panel.

Kanon 15 Lang Staal - opstelling in batterijKanon 15 Lang Staal – opstelling in batterij

Kanon 15 Lang Staal met bedding #1Kanon 15 Lang Staal met bedding #1

Kanon 15 Lang Staal met bedding #2Kanon 15 Lang Staal met bedding #2

Kanon 15 Lang Staal met bedding #3Kanon 15 Lang Staal met bedding #3

Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s